סמינר מחקר 01.07.24: אוהד רייס סורוקין - מדוע נסגרה התכנית להיסטוריה ופילוסופיה של המדע בפרינסטון? גיליספי, קון ומושג המדע, 1960-1981

יום שני 01.07.24 שעה 18:00, בניין גילמן חדר 449.

קישור להקלטה: סמינר מחקר 01.07.2024 - אוהד רייס סורוקין

אוהד רייס סורוקין

אוניברסיטת וירג'יניה

מדוע נסגרה התוכנית להיסטוריה ופילוסופיה של המדע בפרינסטון? גיליספי, קון ומושג המדע, 1960-1981

בשנת 1960 הטיל נשיא אוניברסיטת פרינסטון על ההיסטוריון צ׳רלס גיליספי להקים תוכנית להיסטוריה ופילוסופיה של המדע ולעמוד בראשה. ההבטחה הגלומה בשילוב בין הדיסציפלינות ריתקה באותה העת את העולם האקדמי. השילוב בין הדיסציפלינות, האמינו התומכים, יקים גשר בין ״שתי התרבויות״ (הרוח והטבע). גיליספי גייס למאמץ את הכוכב העולה בשמי האקדמיה האמריקאית, תומאס קון. קון וגיליספי חברו לגוסטב המפל, בוגר החוג הווינאי, ויחד בנו את התוכנית המובילות בעולם מסוגה. תהילתה של התוכנית לא האריכה ימים. בראשית שנות השבעים שני הצדדים מאסו בשיתוף הפעולה. גיליספי וקון איבדו את אמונתם בעתיד התוכנית והסתייגו מהכיוון אליו פנה התחום. עד תום העשור התוכנית שהוקמה בקול תרועה רמה, בוטלה. בהרצאה אספר את סיפור עלייתה ונפילתה של התוכנית להיסטוריה ופילוסופיה של המדע בפרינסטון בהסתמך על מסמכים ארכיונים וראיונות. סיפור זה, אטען, הוא יותר מאשר דוגמה נוספת, ועתירת כוכבים, לכישלון האינטגרציה בין התחומים. כישלונה של התוכנית בפרינסטון מדגים גם את כישלונם של מדעי הרוח להמציא את עצמם מחדש אחרי מלחה״ע השנייה.

התכנסות לקפה וכיבוד קל בשעה 17:45, בחדר 450

יו"ר: שאול קציר