סמינר מחקר 12 בפברואר - ענת בן דוד (האוניברסיטה הפתוחה) - האם אינסטגרם "רואה" את משבר האקלים? על ראיית ועיוורון מכונה

יום ב', 12.2.2024, שעה 18:00, בניין גילמן חדר 449

10 פברואר 2024

ענת בן דוד

האוניברסיטה הפתוחה

האם אינסטגרם "רואה" את משבר האקלים? על ראיית ועיוורון מכונה

בסביבות מדיה עכשוויות הנשענות על תוכן חזותי, אלגוריתמים של ראיית מכונה ממלאים תפקיד מרכזי בפענוח תמונות ווידאו, ובתוך כך מעורבים ומתערבים בתהליכים סמיוטיים של עיצוב זיכרון וידע תרבותיים. ההרצאה מתמקדת ברשת החברתית הויזואלית אינסטגרם, ובוחנת כיצד אלגוריתמים של ראיית המכונה, מערכות ההמלצה, והתנהגויות המשתמשים של הפלטפורמה מייצרים יחד מרחב אפיסטמי שבו הטבע נחגג באופן גורף ומשופר מבחינה אסתטית, בעוד משבר האקלים נותר נושא שולי. הממצאים חושפים חסרונות עקביים באלגוריתמים של ראיית מכונה של אינסטגרם, בעיקר בזיהוי אייקונים הקשורים למשבר האקלים כגון כדור הארץ או דוב הקוטב, צמצום דימויי אקטיביזם לתגיות כוללניות, והטיה לטובת זיהוי עצמים הניתנים למסחור, כגון תכשיטים או מוצרי שיער. ממצאים אמפיריים אלה מניעים את ההמשגה של 'עיוורון מכונה', או "ראיית מכונה סלקטיבית", כמונחים המתארות יחסי כח פרשניים חדשים בהם העדפות אלגוריתמיות מפרקות  אייקונים תרבותיים ומנטרלות נושאים טעונים פוליטית באופן סמוי מן העין. ההרצאה מתבססת על מחקר משותף עם נעה תורג'מן, דוקטורנטית בתכנית למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר-אילן.

התכנסות לקפה וכיבוד קל בשעה 17:45, ליד חדר  449

יו"ר: שאול קציר