סמינר מחקר 8 בינואר - מיכל שפירא (החוג להיסטוריה) - זיגמונד פרויד ומרגרטה צ׳ונקה: מקרה של הומוסקסואליות באישה בווינה המודרנית, 1920

יום ב', 8.1.2024, שעה 18:00, בניין גילמן חדר 449

08 ינואר 2024

מיכל שפירא
החוג להיסטוריה, אוניברסיטת תל אביב

זיגמונד פרויד ומרגרטה צ׳ונקה: מקרה של הומוסקסואליות באישה בווינה המודרנית, 1920

הרצאה זו מבקשת לנתח היסטורית באופן רחב את אחד מהמקרים הפחות מתועדים ונחקרים בהם טיפל זיגמונד פרויד. המקרה הנבחן פורסם בשנת 1920, והוקדש למרגרטה צ׳ונקה, נערה צעירה שנשלחה אליו לטיפול בהומוסקסואליות. ההרצאה ממקמת את עמדותיו של פרויד כלפי נשים לסביות בתוך ההקשרים של עולם המדע, הרפואה והסקסולוגיה של תקופת 'מפנה המאות'. בנוסף, חשיפת הרקע היהודי וההיסטוריה של צ'ונקה לפני ואחרי המפגש הפסיכואנליטי, מאפשרת הרחבה של הניתוח ההיסטורי מעבר לתחום המדעי-רפואי. דרך ניתוח חייה של צ'ונקה, ההרצאה עוקבת אחר ההזדמנויות החדשות שניתנו הן לנשים והן ליהודים, בעת של דמוקרטיזציה ומודרניזציה של החיים העירוניים בווינה של שנות ה-20. היא בוחנת כיצד אלו פתחו בפני צ'ונקה אפשריות חיים חדשות עד לאנשלוס, וממקמת את סיפורה בהקשר הרחב של טקסטים רפואיים ופסיכולוגיים, כתביו של פרויד עצמו, היסטוריה יהודית ומגדרית, וההיסטוריה האורבנית והאמנותית של וינה המודרנית.

התכנסות לקפה וכיבוד קל בשעה 17:45, ליד חדר  449

יו"ר: שאול קציר