חוגים ויחידות לימוד
בית הספר לפילוסופיה, בלשנות ולימודי מדע הוא מסגרת לימוד ומחקר לתלמידים מתקדמים לתואר השלישי בתחומי הידע עליהם הוא מופקד : פילוסופיה כללית, בלשנות וחקר השפה, היסטוריה של הרעיונות ושל המדע, פילוסופיה של המדע וחקר הדתות.
אודות החוג לפילוסופיה
כיצד ייתכן רצון חופשי בעולם שמתנהל לפי חוקים דטרמיניסטיים של סיבה ותוצאה? האם המוסר האנושי הוא אוסף של מוסכמות חברתיות או שיש כללי מוסר אובייקטיביים? האם עלינו לחשוש מהמוות? האם לחיים יש משמעות? באילו נסיבות, אם בכלל, מוצדק לְענוֹת/לעבור הפלה/לצאת למלחמה? האם אלוהים קיים? האם המדע מתקדם? ממה נובע כוחה של האמנות? האם קפיטליזם היא מערכת צודקת? פילוסופיה (מילולית: אהבת החוכמה) חוקרת את השאלות היסודיות ביותר של הקיום האנושי בצורה שיטתית ומעמיקה. בעידן שבו אנחנו מוצפים מכל עבר באינספור רסיסי מידע ועדים למאבקים אידאולוגיים גלויים וסמויים המקשים להבדיל בין עיקר וטפל, אינפורמציה ודיסאינפורמציה, טיעון משכנע ודמגוגיה, לימודי הפילוסופיה מעניקים הזדמנות נדירה לתהות על פשרם של הדברים החשובים באמת מתוך דיאלוג ביקורתי עם גדולי ההוגים בתולדות האנושות.
לצד ובאמצעות חקירת השאלות הנ״ל ואחרות, העיסוק בפילוסופיה מלמד במידה רבה איך לחשוב. כפועל יוצא, לימודי הפילוסופיה מפתחים מכלול כישורים החיוניים לכל עיסוק אינטלקטואלי שהוא ולמעשה כמעט לכל משלח יד וקריירה: חשיבה ביקורתית; זיהוי כשלים מחשבתיים וטיעונים בטלים; התמודדות עם טקסטים ורעיונות מורכבים; יכולת להתבטא בבהירות, בעל פה ובכתב; ופתרון בעיות בצורה מקורית.
מאז היווסדו, החוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב מחוייב לרוח פלורליסטית ומתאפיין במגוון התחומים הגדול שהוא מציע, כמו גם בפתיחוּת לכיווני מחשבה שונים. הדבר מתבטא היטב במגוון המסורות השונות המיוצגות בתכנית הלימודים, כמו גם בכיווני המחקר השונים של חברי הסגל של החוג. יש בחוג איזון בין המסורת האנגלו-אמריקנית (׳פילוסופיה אנליטית׳) וזו האירופאית (׳פילוסופיה קונטיננטלית׳), דגש שווה על דיונים עכשוויים ועל מחקר בהיסטוריה של הפילוסופיה, כמו גם אפשרות ייחודית לשלב לימודי פילוסופיה מערבית ומזרחית. החוג מציע קורסים כמעט בכל ענף של הפילוסופיה המסורתית והחדישה, ובכלל זה: בלוגיקה, בפילוסופיה של השפה, בתורת ההכרה, במטאפיסיקה, בפילוסופיה של הנפש וחקר התודעה, בתורת המוסר, בפילוסופיה פוליטית, באסתטיקה, בפילוסופיה של הדת ופילוסופיה יהודית, בפילוסופיה של המדע, בפילוסופיה יוונית ובפילוסופיה של ימי-הביניים. בשל המגוון הרחב כל כך של שאלות שהפילוסופיה עוסקת בהן, היא מהווה שילוב מפרה עם כל חוג אחר במסגרת מסלול דו-חוגי; כל תחום ידע מעלה שאלות פילוסופיות משלו. החוג מציע גם מספר מסלולי התמחות ייחודיים ותוכניות מצטיינים בינתחומיות בלימודי הפכ״מּ (פילוסופיה-כלכלה-מדע המדינה-משפטים) והמסלול המחודש בחקר התודעה והקוגניציה.
לצד חשיבותה העצמאית, אנו תופסים את הפילוסופיה כמרכיב חשוב של מדעי הרוח, התרבות והמחשבה המדעית. בשל כך, היצע השיעורים של החוג בחלקו פתוח ונגיש לתלמידים רבים אשר אינם מעוניינים בהכשרה פילוסופית מקיפה. בפני התלמידים הבוחרים להתמקד בתחום הפילוסופיה נפרשת תכנית לימודים המובנית בהדרגה ומאפשרת התמחות ומחקר בתחומים השונים של הפילוסופיה. באותה מידה שבה אנו מדגישים את החשיבות של בחינת המסורת הפילוסופית על כל היקפה ועומקה, אנו גם בוחנים את האופנים שבהם הפילוסופיה תדיר לובשת צורות חדשות ביחס להתפתחויות תרבותיות, פוליטיות ומדעיות. גיוון זה הוא עוד אלמנט שהופך את החוג לפילוסופיה שלנו לייחודי במפה האקדמית בישראל.
לאתר החוג לפילוסופיה >>