תלמידי PhD
תלמידי Ph.D - מדעי הדתות
אפק רן שם המנחה והחוג: ד"ר מיכאל מאך, מדעי הדתות
נושא המחקר: העליות לשמיים בעת העתיקה: מסורת מיסטית?
מילות ומושגי מפתח לתחום העיסוק: החוויה המיסטית, ספרות אפוקליפטית, אפוקריפה, ויליאם ג'יימס, מירצ'ה אליאדה, יואן קוליאנו, אוונס-פריצ'רד, קלוד לוי-שטראוס, גרום שלום, ספרות חז"ל, היכלות ומרכבה, גוף ונפש, פסאודואפיגרפיה.
הסבר קצר: האירוע השנתי ההמוני הגדול ביותר בישראל כיום הוא הילולת רבי שמעון בר יוחאי בל"ג בעומר. למעשה כל הרבנות העכשווית חולקת מסורת דתית ומיסטית שמתחילה בעת העתיקה. היכן ולמה? מדוע חלק מהציבור הדתי והחילוני מתכחש לה ועדיין מקיים היבטים שלה? האם ניתן להבין את המציאות האמונית החילונית והדתית של היום באמצעות מחקר מעמיק של תקופת המהפך הגדול של היהדות שיצר גם את הנצרות? איך המיסטיקה והקוסמולוגיה המיסטית שנוצרו עם חתימת המקרא מהוות חלק בלתי נפרד ממערכת האמונות בעת המודרנית?
|
![]() |
אונלי אמיר שם המנחה והחוג: פרופ' אוריה שביט, בית הספר לפילוסופיה, בלשנות ולימודי מדע.
נושא המחקר: הלכה, פנאי ומרחבים דתיים-ספורטיביים.
מילות ומושגי מפתח לתחום העיסוק: הלכה, ספורט, תרבות פנאי, מובלעות דתיות, תרבות גוף, קהילות דתיות, מרחבים דתיים-ספורטיביים, אינטגרציה, הידמות.
הסבר קצר: במסגרת עבודת המחקר, נבחנות קהילות דתיות וקהילות מיעוט דתי, תוך התמקדות במניעים שגורמים להן לסגל לעצמן מרחבי ספורט ופנאי ייחודיים. העיסוק במניעים של קהילות דתיות להתבדל נובע מתחום עניין רחב יותר - הלכהוהשפעתה על תרבות פנאי בכלל, ועל פעילות ספורטיבית בפרט. מטרת המחקר היא לבחון גם את האופן בו עקרונות הלכתיים ותרבותיים, שמקורם באסלאם וביהדות, משפיעים על מיקומן של קהילות דתיות בחברה הישראלית, ועל היכולת של החברים בהן להשתתף במסגרות פנאי שמיועדות לציבור הרחב. |
![]() |
פביאן שפנגלר שם המנחה והחוג: אוריה שביט, מדעי הדתות וערבית ואיסלאם
נושא המחקר: המשא ומתן והסגול של נורמות איסלאמיות בבתי ספר גרמניים
הסבר קצר: שפנגלר מסתכל על ההתפתחות של הדיון על איסלאם בבתי ספר (ועם זה במרחב הציבורי) בגרמניה מאז שנות ה- 60. שפנגלר חוקר איך העמדות של מוסלמים ושל מי שאינם מוסלמים שונו במשך הזמן. מנקודה זו שפנגלר מבקש לזהות זרמים עיקריים של הדיון על איסלאם בגרמניה.
חוץ מזה, שפנגלר עובד כעוזר מחקר בפרויקט ISF שחוקר דרך מתודולוגיה "מדעי חברתית" בתיאולוגיה של מוסלמים באירופה. במסגרת זו, יש לבקר במסגדים כדי לדעת איך מוסלמים מקבלים ידע על אסלאם ואיך הם משלבים אותו בחיי היום-יום שלהם בארצות לא מוסלמיות. |
![]() |