סמינר מחקר 2 בינואר - ד״ר גיא חצרוני (האוניברסיטה הפתוחה): תורת היחסות הכללית והמחשבה המדעית: האם למדנו את הלקח הנכון?

יום ב' 2.1.2023 שעה 18:00, גילמן 449

28 דצמבר 2022

גיא חצרוני

האוניברסיטה הפתוחה

תורת היחסות הכללית והמחשבה המדעית: האם למדנו את הלקח הנכון?

תורת היחסות הכללית הכניסה לפיסיקה שפה גאומטרית וסוג חדש של שיקולים תיאורטיים שהיוו נקודת מפנה בהתפתחות הפיסיקה, וגם הציבו אתגרים אפיסטמולוגיים שתרמו לעיצוב המודרני של תחום הפילוסופיה של המדע. כיום התיאוריה נחשבת לאבן דרך בתהליך המתמטיזציה של הפיסיקה, במהלכו מבנים מתמטיים ועקרונות אפריוריים תפסו את מקומם של שיקולים אינדוקטיביים הקשורים באופן הדוק לניסויים. בהרצאה אטען שבניגוד לדעה זו, ניתן וראוי להבין את המעבר מתורת היחסות הפרטית לתורה הכללית כמבוסס בחלקו העיקרי על הכללה מהניסיון. הטענה מבוססת על דרך לגזור את המבנה הבסיסי של תורת היחסות הכללית מתוך עקרון מוצע המבוסס על הכללת העקרונות שהציג איינשטיין לאור השימוש בשיקולי סימטריה בפיסיקה מאוחרת יותר. ההרצאה תתמקד בבחינה של הלקח האפיסטמי העולה מהשפעתה של התיאוריה על הפיסיקה. הגישה המוצגת עולה בקנה אחד עם הגישה הדינמית ליחסות בכך שהיא תומכת בטענה שלהסבר גיאומטרי של הכבידה אין תפקיד הכרחי בתורת היחסות הכללית, אלא יש לראותו כפרשנות בלבד. (המחקר מבוסס על עבודה משותפת עם ג'יימס ריד מאוניברסיטת אוקספורד.)

התכנסות לקפה וכיבוד קל בשעה 17:45, ליד חדר 449.

יו"ר: שאול קציר

הציבור מוזמן